Wie zijn wij   ·   Mijn Gallia   ·   Veelgestelde vragen   ·   Jobs   ·   Brochures   
Raadpleeg een specialist 054/326981
 
Vraag ons advies
Homepage Gallia - Reizen Beleven
Instagram Facebook
 

Gallia foto 1Gallia foto 2Gallia foto 3Gallia foto 4Gallia foto 5Gallia foto 6Gallia foto 7Gallia foto 8
(c)Electric Escapes, Connemara Wild Escapes, Nico El Nino

Praktische gids voor duurzamer en milieuvriendelijker reizen

   
 
Wringt het een beetje ? Wil jij graag duurzamer en milieuvriendelijker leven maar toch ook de wereld zien ? Begrijp dan dat reizen op zich nooit echt milieuvriendelijk zal zijn, als je zo weinig mogelijk impact wilt dan kan je alleen thuisblijven en daar zeer milieubewust wonen en leven. Indien iedereen dit zou doen zouden echter hele gemeenschappen die afhankelijk zijn van het toerisme voor hun overleving in de problemen komen. Het is dus nodig om tot een goed evenwicht te komen.

Zeker het type reizen dat Gallia aanbiedt draagt bij tot blikverruiming, het vergroten van het natuurbewustzijn en het bevordert een breder begrip van culturele verschillen. Deze elementen dragen allemaal bij aan het versterken van de duurzaamheid.  
Toch zijn er altijd nog heel wat stappen die je kan zetten om bewuster te reizen. Het streven naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid beperkt zich niet tot de reis op zich, maar strekt zich uit tot elk aspect van je reis en je eigen gedrag.

Hier zijn enkele waardevolle tips om je reiservaringen duurzamer en groener te maken:

Kies voor duurzamere vervoersmiddelen: Gallia reizen zijn overwegend fly&drives of autorondreizen met ferry overtochten. Beide niet het milieuvriendelijkst. Toch biedt Gallia ook enkele Eco-rondreizen aan waarbij je ter plaatse vnl met de trein reist. Indien de interesse voor deze reizen groeit zal ook het aanbod groeien. Weet echter dat vooral de luchtvaart heel veel inspanningen doet om de uitstoot te verminderen. Overweeg om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren door te investeren in projecten die hernieuwbare energie, bosbehoud of duurzame landbouw ondersteunen.

Duurzame accommodaties: Over heel de toeristische keten probeert iedereen oplossingen te zoeken om milieuvriendelijker te werken. Bij Gallia geven we waar mogelijk de voorkeur aan logies met een bewezen toewijding aan duurzaamheid. We zoeken naar milieukeurmerken of certificaten die aantonen dat een accommodatie zich inzet voor energiebesparing, afvalvermindering en lokale gemeenschapsondersteuning.

Blijf wat langer: Stel je de vraag of het echt nodig is dat je een heel land in 1 keer bezoekt. Zou je met een langzamere reis in een kleiner gebied niet even gelukkig kunnen zijn ? Moet je echt dat volledige Instagram inspiratielijstje afwerken ? Als je kiest voor een Slow rondreis van Gallia blijf je wat langer ter plaatse en bezoek je een kleinere regio. De voordelen daaraan zijn echter legio: als je ter plaatse de wagen laat staan en te voet of per fiets de regio verkent heb je een dag minder uitstoot en zelf ben je meer ontspannen. Het hotel moet niet alle dagen de lakens afnemen en wassen waardoor er veel minder water verbruikt wordt. Maar ook de lokale gemeenschap vaart er wel mee als je langer blijft en ter plaatse activiteiten onderneemt of al eens gezellig een terrasje doet.

Minimaliseer afval en verminder water verbruik: Neem herbruikbare waterflessen, bamboe bestek en herbruikbare zakjes mee om single-use plastic te vermijden. Verantwoord omgaan met afval is essentieel, dus zorg ervoor dat je altijd je eigen afval opruimt en recycleert indien mogelijk. Vermijd gebruik van grote hoeveelheden douchegels/shampoos en was je al eens aan de wastafel i.p.v. 2 x per dag te douchen.

Ondersteun lokale gemeenschappen: Kies ervoor om lokale markten, restaurants en ambachtelijke winkels te bezoeken om de lokale economie te stimuleren en duurzaam toerisme te bevorderen. Leer over de cultuur en tradities van de plaats die je bezoekt, en toon respect voor de inheemse bevolking.Sta er bij stil dat vele dorpjes in moeilijker bereikbare maar toeristisch interessante plaatsen dikwijls bijna volledig leven van het zomerse toerisme. Koop dus zoveel mogelijk lokaal al is het misschien soms wat duurder. Denk aan wat je betekent voor deze gemeenschappen.

Bewuste Aankopen: Denk na over de souvenirs die je koopt. Kies voor items die lokaal zijn gemaakt en niet schadelijk zijn voor het milieu. Kies ook voor spullen die je voor langere tijd gebruikt i.p.v. single use.

Beperk energieverbruik: Bespaar energie door lichten en elektronische apparaten uit te schakelen wanneer je je hotelkamer of vakantiewoning verlaat. Verlucht/verkoel zoveel mogelijk door de ramen te openen in plaats van airco te gebruiken. Sluit bij het verlaten van de kamer de gordijnen zodat de warmte buiten/binnen blijft.  Kies voor eco-vriendelijke transportmiddelen zoals fietsen of wandelen om de omgeving te verkennen.

Verantwoorde natuurbeleving: Wees een verantwoorde natuurliefhebber. Blijf op de aangegeven paden tijdens het wandelen, vermijd verstoring van dieren in het wild en respecteer de natuurlijke omgeving. Kies voor georganiseerde tochten met gecertificeerde gidsen om het milieu te beschermen.

Eco-Tours: Overweeg deel te nemen aan eco-vriendelijke tours en activiteiten die de natuur en cultuur van de bestemming respecteren.

Bewuste Keuzes: Denk na over de activiteiten die je onderneemt tijdens je reis. Kies voor ervaringen die de omgeving en lokale gemeenschappen ondersteunen zonder schade toe te brengen.

Het is belangrijk om te beseffen dat duurzaam reizen een continu proces is waarbij elke kleine stap telt. Door rekening te houden met deze belangrijke punten kan je bijdragen aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van onze prachtige planeet en haar bewoners.
 

Andere artikels

De 4 mooiste steden van Oost-Canada
De 4 mooiste steden van Oost-Canada
De nieuwe luxe... stilte en privacy
De nieuwe luxe... stilte en privacy
Welke garanties zijn belangrijk bij het boeken van een reis ?
Welke garanties zijn belangrijk bij het boeken van een reis ?
Rondreizen met een elektrische wagen
Rondreizen met een elektrische wagen
Ruska - de kleuren van de Arctische herfst
Ruska - de kleuren van de Arctische herfst
Veilig online een vakantie reserveren
Veilig online een vakantie reserveren
Wanneer kan ik walvissen zien ?
Wanneer kan ik walvissen zien ?
Wat draag ik tijdens een vakantie in Lapland ?
Wat draag ik tijdens een vakantie in Lapland ?
Hoe kies ik mijn ideale wintervakantie in Lapland ?
Hoe kies ik mijn ideale wintervakantie in Lapland ?
Wat is 'Knäckebröd' ?
Wat is 'Knäckebröd' ?
Wist je dat er in het Zweeds woorden bestaan die je niet kan vertalen ?
Wist je dat er in het Zweeds woorden bestaan die je niet kan vertalen ?
Mis nooit onze tips en aanbiedingen
Geef uw mening!
 

Info & weetjes        Algemene en bijzondere voorwaarden        Privacybeleid        Reisverzekeringen
Gallia bv · Weyerstraat 119 · 3850 Nieuwerkerken/Kozen · info@gallia.be · Tel 054/32.69.81. · BE0475.652.663.
© 1993-2024 · Lic. A5997 Toerisme Vlaanderen · Verzekerd bij Garantiefonds Reizen en Axa · Lid van VVR
Laatste update: 19-07-2024 · Trade