Wie zijn wij   ·   Mijn Gallia   ·   Veelgestelde vragen   ·   Jobs   ·   Brochures   
Raadpleeg een specialist 054/326981
 
Vraag ons advies
Homepage Gallia - Reizen Beleven
Instagram Facebook
 

Gallia foto 1Gallia foto 2Gallia foto 3Gallia foto 4Gallia foto 5Gallia foto 6Gallia foto 7Gallia foto 8Gallia foto 9Gallia foto 10
(c)Visit Finland - Julia Kivela, Pentti Sormunen, Katja Hagelstam-Tanttu, Pertti Turunen, Toni Panula

Ruska - de kleuren van de Arctische herfst

   
 
Van de melancholische zonsondergangen van de zomer tot de opwindende omhelzing van de winter, wordt de herfst in Lapland een uitbarsting van kleuren in de lucht en de bossen, met wandelingen, fietstochten, bessenpluk en glazen iglo's. Zodra de zon halverwege augustus de horizon streelt, besef je dat de herfst nog maar enkele weken verwijderd is.

De herfst in Fins Lapland onttrekt geleidelijk de warmte aan het zonlicht. Naarmate de dagen korter worden, schildert de herfst de bladeren in tinten van goud en karmozijnrood en onthult de hemel het schouwspel van het noorderlicht. Dus haal een lichte jas en een hoed tevoorschijn en maak je klaar om een van de best bewaarde geheimen van Lapland te verkennen: de kleuren van de herfst.

De eerste zonsondergang van de zomer
Na maanden van de middernachtzon is het bijna een verademing om voor het eerst de zon achter de noordelijke horizon te zien zakken. De laatste dagen van de zomer brengen een duidelijke verandering in het weer met zich mee. Zonder de voortdurende aanwezigheid van de zon begint de temperatuur te dalen, van 's nachts tot 's avonds. Tijd om die softshell jas uit de kast te halen en op pad te gaan voor vroege herfstavonturen!Koelere dagen lenen zich uitstekend voor activiteiten zoals het verkennen van de talloze landschappen die Lapland te bieden heeft, zoals oerbossen, kale heuveltoppen en uitgestrekte wildernis. De herfst brengt ook een extra voordeel met zich mee: minder (of geen) muggen! Ja, je constante metgezel tijdens de zomer verdwijnt als de temperaturen dalen, waardoor je 's avonds en 's nachts van je tijd buiten kunt genieten zonder crèmes of sprays.

Tegen het einde van augustus en gedurende september tonen de bessenstruiken, die de hele zomer hard hebben gewerkt, trots hun rijpe vruchten. Het is puur een kwestie van de wildernis inlopen en ze van de grond plukken. Je zult verschillende soorten bessen vinden, zoals bosbessen (ook wel Arctische bosbessen genoemd), moerasbessen, lingonbessen, frambozen, veenbessen en nog veel meer. Van de 50 bessensoorten die in Finland groeien, zijn er maar liefst 37 eetbaar. Dus, zorg ervoor dat je weet wat je plukt en in je mond stopt. Eenmaal bewust van wat je zoekt, smakelijk eten!

Terwijl je bessen aan het verzamelen bent, zou je ook paddenstoelen kunnen tegenkomen die naast de bessen groeien. Sommige paddenstoelen, zoals melkdoppen, zijn subtiel. Anderen, zoals vliegenzwammen, kunnen groter worden dan de mand waarin je ze hebt verzameld. Ondanks de overvloed aan paddenstoelen in Lapland, is het cruciaal om altijd 100% zeker te zijn van de paddenstoelen die je plukt! Giftige exemplaren kunnen naast eetbare soorten groeien, en wat nog gevaarlijker is, sommige giftige paddenstoelen lijken sterk op hun smakelijke tegenhangers. Een paddenstoelenjacht-excursie of cursus is de beste manier om te leren welke paddenstoelen veilig zijn om te consumeren en welke niet.

Het koelere weer is bijzonder aangenaam wanneer je op een fiets zit, met een verfrissende bries die eventueel opgewekt zweet wegblaast. Met fatbikes kun je bijna elk terrein moeiteloos doorkruisen, terwijl mountainbikes ideaal zijn voor paden die zich slingerend over de heuvels bewegen. Natuurlijk kun je altijd op de fiets stappen en door de stad cruisen. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook leuker en milieuvriendelijker dan een taxi nemen.

En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, kan je niet praten over zomeravonden in Lapland zonder het imposante noorderlicht te vermelden. De terugkeer van de duistere nachten betekent dat de hemel opnieuw voldoende donker is om te genieten van de pracht van het noorderlicht. Soms worden de eerste tekenen van het noorderlicht al halverwege augustus waargenomen! Veel succes met je speurtocht.

Ben je klaar om eropuit te trekken en te genieten van de eerste dagen van de herfst?
Hier zijn enkele avonturen die je wellicht aanspreken.

Aanschouw de zonsondergang in het meest noordelijke dorp van de EU.
Verken te voet de rotsachtige heuvels in de nationale parken.
Pluk een paar bosbessen in de veenmoerassen van Zuid-Lapland.
Beklim de bergruggen van een stedelijk landschap.
Wees de eerste die het glorieuze terugkeren van het noorderlicht aan de Arctische hemel mag aanschouwen.

Zelf de Ruska ontdekken in Lapland ?
 

Andere artikels

De 4 mooiste steden van Oost-Canada
De 4 mooiste steden van Oost-Canada
De nieuwe luxe... stilte en privacy
De nieuwe luxe... stilte en privacy
Praktische gids voor duurzamer en milieuvriendelijker reizen
Praktische gids voor duurzamer en milieuvriendelijker reizen
Welke garanties zijn belangrijk bij het boeken van een reis ?
Welke garanties zijn belangrijk bij het boeken van een reis ?
Rondreizen met een elektrische wagen
Rondreizen met een elektrische wagen
Veilig online een vakantie reserveren
Veilig online een vakantie reserveren
Wanneer kan ik walvissen zien ?
Wanneer kan ik walvissen zien ?
Hoe kies ik mijn ideale wintervakantie in Lapland ?
Hoe kies ik mijn ideale wintervakantie in Lapland ?
Wat is 'Knäckebröd' ?
Wat is 'Knäckebröd' ?
Wist je dat er in het Zweeds woorden bestaan die je niet kan vertalen ?
Wist je dat er in het Zweeds woorden bestaan die je niet kan vertalen ?
Mis nooit onze tips en aanbiedingen
Geef uw mening!
 

Info & weetjes        Algemene en bijzondere voorwaarden        Privacybeleid        Reisverzekeringen
Gallia bv · Weyerstraat 119 · 3850 Nieuwerkerken/Kozen · info@gallia.be · Tel 054/32.69.81. · BE0475.652.663.
© 1993-2024 · Lic. A5997 Toerisme Vlaanderen · Verzekerd bij Garantiefonds Reizen en Axa · Lid van VVR
Laatste update: 16-06-2024 · Trade